Λαζάνης Χάρης: Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει πια κάτι το...αδοκίμαστο - Σεπτέμβριος 2015, "Πρωινός Λόγος"

14 Σεπτεμβρίου 2015
14 Σεπτεμβρίου 2015, Σχόλια Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Λαζάνης Χάρης: Σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει πια κάτι το…αδοκίμαστο – Σεπτέμβριος 2015, «Πρωινός Λόγος»

 

 

ΑΠ: Δεν είναι τυχαίο που σε όλα τα Συντάγματα η κυβερνητική θητεία διαρκεί 4 και 5 χρόνια, ακόμη και σε χώρες που φημίζονται για την ποιότητα Δημοκρατίας τους. Οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν αναβαθμίζουν μια Δημοκρατία, αλλά φανερώνουν κάποιες παθογένειες. Και στη Δημοκρατία μπορεί να έχει ειπωθεί πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην Οικονομία ενός κράτους όμως υπάρχουν. Και επειδή η Οικονομία μας –  αυτή την περίοδο ειδικά – ασθενεί, οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις δυσχεραίνουν την κατάσταση.

ΑΠ: Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει πλέον το «άγνωστο», το «αδοκίμαστο» αλλά πλέον το εκλογικό σώμα έχει αποκτήσει εμπειρία. Από τη μία υπάρχει η πρόταση της απερχόμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ  και των κ .κ Τσίπρα – Καμμένου. Αυτή η πρόταση έχει αστοχία διαπραγμάτευσης, «δημιουργικές» ασάφειες, πρόβλημα ρευστότητας, κλειστές τράπεζες, αύξηση λαθρομετανάστευσης, δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό, αβεβαιότητα-αστάθεια, πιθανότητες Grexit και στο τέλος επώδυνο μνημόνιο.  Από την άλλη υπάρχει η αντιπρόταση της Παράταξης της Ν.Δ που αντιπροτείνει σταθερότητα και βήματα προόδου. Σε μεγάλο βαθμό είδαν όλοι τη διαφορά μεταξύ διακυβέρνησης Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Και αυτό φανερώνει η ίδια η πραγματικότητα που είναι αμείλικτη. Το δίλημμα επομένως είναι η επιστροφή σε προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα και η πρόοδος σε σταθερό πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον από την άλλη.  Είναι σαφές το τί θα προτιμήσουν οι Έλληνες πολίτες.

ΑΠ: Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ξεχωριστή και με συγκεκριμένα κάθε φορά πολιτικά χαρακτηριστικά. Το παράδειγμα ότι εγώ κέρδισα, εσύ έχασες είναι μόνο για το ποδόσφαιρο. Ο Αντώνης Σαμαράς διατήρησε αξιοπρεπέστατα τις δυνάμεις της ΝΔ, ειδικά σε μία χρονική περίοδο όπου οι λοιπές ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις μοιράζανε στο λαό ψεύτικες ελπίδες, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με αυτό το εφαλτήριο θα οδηγήσει τη ΝΔ στη νίκη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου.

ΑΠ:  Όταν μιλάμε για την Παράταξη της ΝΔ, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι η Παράταξη των αξιών. Και μεταξύ των πιο άξιων πολιτικών δεν είναι σκόπιμο να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο. Επίσης πρέπει να παραδεχτούμε ότι στη ΝΔ τα πρόσωπα «υπηρετούν» την ιδεολογία και τη χώρα μας και δεν είναι υπεράνω αυτών, όπως σε άλλες δήθεν μεγάλες παρατάξεις. Όλοι ανεξαιρέτως οι Αρχηγοί της ΝΔ πρόσφεραν στη χώρα είτε ως πρωθυπουργοί είτε όχι.

ΑΠ: Ο Κώστας Καραμανλής σίγουρα είναι μεγάλο κεφάλαιο, όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά και για τη χώρα. Η αποτίμηση των πεπραγμένων του έχει σίγουρα θετικό πρόσημο και η προσφορά του στη χώρα θα συνεχίσει να υπάρχει από όποιο ρόλο επιλέξει εκείνος και η Παράταξη να έχει. Σε κάθε περίπτωση είναι προσωπικό του θέμα. Κατά την άποψη μου θεωρώ ότι το κεφάλαιο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν έχει κλείσει.

ΑΠ: Κάθε πολιτικό σύστημα σε κάθε χώρα δε μπορεί να είναι τέλειο. Απολαμβάνουμε την αστική μας Δημοκρατία και είναι στοίχημα των νέων ειδικά ανθρώπων, όχι μόνο να τη διαφυλάττουμε, αλλά να την κάνουμε ακόμη πιο ποιοτική. Και σ’ αυτό έχουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις μεγάλη ευθύνη και πολλή δουλειά. Δεν πρέπει όμως οι νέοι να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική λέγοντας το γνωστό πια σε όλους: «όλοι ίδιοι είναι». Αυτό αποτελεί και μία παραδοχή της ήττας μας και ότι παρατάμε κάθε προσπάθεια για το καλό της χώρας. Ως εκπρόσωπος της νεολαίας προσπάθησα και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να αφυπνίσω όσους νέους μπορώ έτσι ώστε να γίνει μία αρχή. Μια ανανέωση στο ίδιο το κόμμα μας αρχικά.

ΑΠ: Στη μέχρι τώρα – βραχύβια ομολογουμένως –  πορεία μου, έχω συνηθίσει να είμαι αιρετός. Στην πολιτική πρέπει να είσαι έτοιμος και για το καλύτερο και για το χειρότερο. Το θέμα είναι να τιμάς το «πολιτεύεσθαι» με αριστοτελικά κριτήρια. Ως όπλα μου έχω την ιδεολογία, το σεβασμό, τη σύνεση και τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά. Για το ρόλο δε θα αποφασίσω εγώ, αλλά οι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ τιμητικό να σε επιλέγει η ΝΔ ως υποψήφιο Βουλευτή στο  ψηφοδέλτιο της. Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με ψήφισαν και με βοήθησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου. Αυτό με γεμίζει σίγουρα με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και με μεγάλη ευθύνη.

ΑΠ:  Η ΝΔ πάντα μετά από κάθε εκλογική μάχη – είτε κερδοφόρα, είτε όχι –   κάνει απολογισμό. Πάντα σταθμίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά. Η διαφορά μας σε σχέση με άλλα κόμματα είναι ότι ποτέ δεν κρύψαμε λάθη και παραλείψεις. Κάθε φορά εμφανιζόμαστε ουσιαστικά καλύτεροι και πιο ανανεωμένοι σε όλα τα επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικό να φυλλορροεί και να εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης. Έταξε στους πάντες τα πάντα και στο τέλος δεν υπάρχει ούτε ένας, από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το τελευταίο απλό μέλος που να παραδέχεται ότι κάτι έκαναν σωστό. Και αυτό δε μπορεί να είναι πρόταση προς το εκλογικό σώμα.  Ποτέ δε θα γίνει παράταξη και σύντομα θα επιστρέψει στα προ κρίσης ποσοστά. Ίσως εκείνος ο ρόλος είναι πιο κατάλληλος για την Αριστερά. Τέλος μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έφθασε στα ποσοστά που έφθασε αντλόντας ψήφους ως κομμα διαμαρτυρίας, ενώ η ΝΔ έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που πλέον πέσανε οι μάσκες και προσγειωθήκανε όλοι στην ωμή πραγματικότητα, η διαμαρτυρία έφυγε. Πλέον το δίλλημα είναι απλό. Σταθερότητα ή συνέχιση της αστάθειας. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή χρεοκοπία. Και εκεί η ΝΔ έχει να δώσει τις απαντήσεις της.

ΑΠ: Ήδη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται καθαρά η ανοδική τάση της ΝΔ και η καθοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό φαίνεται και έξω στην κοινωνία. Κάθε μέρα που περνάει η ΝΔ εμφανίζει μεγάλα ποσοστά συσπείρωσης και άνοιγμα στους αναποφάσιστους. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει διάλυση και αποσυσπείρωση σε όλα τα επίπεδα. Τελικά πιστεύω ότι η ψαλίδα θα ανοίξει αρκετά υπέρ της ΝΔ. Σίγουρα όμως δε χρειάζεται εφησυχασμός και στη ΝΔ έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε από κάθε μετερίζι καθημερινά. Η επόμενη μέρα είναι σίγουρα δύσκολη για την Ελλάδα. Όμως υπάρχει ένα δεδομένο. Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας, η μοίρα της Κεντρο-Δεξιάς είναι να αναλαμβάνει τη χώρα από δύσκολες συνθήκες και στο τέλος να επιτυγχάνει. Αυτό έγινε και πρόσφατα, το 2012. Αυτό θα γίνει και από τις 21 Σεπτεμβρίου όταν η ΝΔ θα αναλάβει τη διακυβέρνηση.

IMG_2428